måndag 31 januari 2011

Superenkel och supergod efterrätt


Favoritefterrätten här hemma är just nu denna läckerhet - en korsning mellan sufflé och kladdkaka och pudding kan man säga. Göres med fördel med hallon, men det går faktiskt lika bra utan. Jag har även testat med blandade bär och det funkade lika bra, men det kan behövas lite extra socker då. Här är receptet:
För 8 st portioner:
300g mörk choklad, 70%
120g osaltat smör
8 ägg
2 dl strösocker + ca en matsked
ca 200 g hallon
Gör så här:
1. Smöra 8 ugnsfasta små formar. Fördela hallonen i formarna, strö ev. över lite strösocker, spara de finaste hallonen till garnering om du vill.
2. Bryt chokladen och smält den tillsammans med smöret över vattenbad.
3. Vispa ägg och socker lätt och rör ner äggvispet i den smälta chokladen. Rör blandningen till en jämn smet.
4. Fyll formarna med smet nästan ända upp. Låt vila i kylen till gräddning.
5. Grädda formarna på 225 grader i cirka 10 minuter. Stäng av ugnen och låt stå ytterligare 5 minuter, om du inte vill ha det jätterinningt och det vill inte jag. Ta sedan ut. Garnera ev. med hallon och pudra över lite florsocker. Servera genast med vaniljglass. Urgott och superduperenkelt!!
Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat, men jag har omarbetat det lite.

2 kommentarer:

FaB Keramik sa...

Ah chokladfondant! Det godaste jag vet, ändå har jag aldrig gjort någon.. Kanske vågar jag mig på ditt recept?
Ha en finfin vecka!

Oregano & Olivolja sa...

Visst ska du testa!! Ha en finfin vecka du också!
/Sandra