Ingredienser (ca 35 st )
50 g jäst för söt deg
180 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella kvarg, jag använder original, men lätt går också bra
2 påsar saffran, dvs 1 g
2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl
Pensling och garnering: russin, 1 ägg
Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Eventuellt behövs det mer mjöl än vad som står ovan. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 lussebullar, valfri form. Lägg dem på smorda plåtar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt under tiden igång ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min. Njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar