torsdag 30 april 2009

Valborg

Idag är det Valborg, men här inne i stan blir det ingen valborgseld. Jo, om man orkar ta sig till Hjorthagen, Rålambshovsparken eller Skansen. Men inget i Vasastan, där det brukar finnas iallafall två eldar - i Vasaparken och i Bellevue. Trist. Nä, vi får väl roa oss på annat vis. Men Trevlig Valborg på er alla!

PS har äntligen kommit till första boken i Twilight-serien i min bokhög (den med olästa böcker). Spännande.

måndag 27 april 2009

Baddräkt

Idag blev det lite shopping. En ny baddräkt från Panos Emporio (se nedan) och tre skålar från Mateus. Vill bara påpeka, ifall någon skulle undra, nej - jag kommer inte att se ut som tjejen på bilden, tyvärr.

Bilden är från Panos hemsida.

söndag 26 april 2009

Boktipset

Jag är helt fast. Lägger till lästa böcker varje dag nu sedan jag upptäckte Boktipset. SÅ kul! Min bokhylla har just nu 184 böcker. Det är helt beroendeframkallande...

fredag 24 april 2009

Tid för utflykter

Idag ser jag fram emot en nystart med yogan. Har faktiskt inte yogat på nästan ett år, jag började ju träna på gym i höstas istället. Men nu tänkte jag att jag skulle sätta igång igen. Så det blir en intensiv helg, med tre pass på tre dagar. Det ska bli kul.
Helgen, som vädermässigt ska bli kanon enligt alla uppgifter, måste gå i picnicens tecken. Ut med hela familjen, med mat, dryck, filtar och solkräm och iväg till vilken park som helst för njutning. Skulle tro att det blir Hagaparken eller Gärdet. Äntligen!! (I en perfekt värld äger jag en sådan här fin korg med bestick, tallrikar och annat användbart. Från PicnicFun.)

tisdag 21 april 2009

En skön plats

Längtar SÅ efter sommaren och värmen....här är bara jobb, jobb, jobb och ingen värme alls. Vill hellre hänga i en sådan här fin hammock från Potterybarn och läsa en bra bok. Någon som kan trolla??


lördag 18 april 2009

Grekisk Påsk

Idag är det Påskafton i Grekland och här i Stockholm kommer snart grekerna att vallfärda till Grekiska Kyrkan i hörnet av Odengatan/Birger Jarlsgatan. Det brukar vara väldigt mycket folk där. Förra året kom vi inte ens in kyrkan så fullt det var. Istället kan man vänta utanför och slippa trängas, men ändå få påskhälsningen "Jesus är återuppstånden", "Sanneligen är han återuppstånden" svarar man. Efter gudtjänsten som alltså är ikväll vid 23-tiden, går man hem och äter en speciell inälvssoppa - Mageritsa - (lamminälvor ska det vara). Jag avstår. Tycker att det är riktigt osmakligt, men de flesta greker älskar denna soppa, så även min käre make. Så ikväll samlas en del greker hemma hos oss efter midnatt och äter denna soppa.

P.S Läs mer om Grekland och grekisk påsk här.

fredag 17 april 2009

Helg och sparris

Strax helg och jag ska iväg och leta vårjacka till dottern. Ikväll vill jag äta sparris, det här receptet är en god klassiker. Ha en trevlig helg!

torsdag 16 april 2009

Onödigt måste

Egentligen är jag emot onödiga köksprylar. Enkelt är bäst. MEN. Ibland befinner man sig i situationer då man önskade att man hade den där onödiga prylen. Senast igår kväll när jag gjorde sallad önskade jag att jag hade en salladsslunga. Onödigt - ja, men ack så trevligt det hade varit om salladen varit krispig och inte blöt, trots att jag skakat och skakat den i durkslaget. Nä, jag tror att jag ska önska mig en onödig pryl till jul eller så. Den här salladsslungan vill jag ha. Från Guzzini. Finns bl.a. på NK och House of Hedda. För 419 kronor.

onsdag 15 april 2009

Tur eller skicklighet??

Ja, jag vet inte vilket, förmodligen var det tur när jag idag på lunchen hade ärenden och gick förbi Bok & Bild på Drottninggatan. Som alltid gör man de bästa fynden en trappa ner i denna lilla bokhandel. Där låg nämligen ett enda exemplar av Emilio Calderóns "Kärlekens arkitekt" som denna vecka kommer ut i pocket. Men "mitt" exemplar var inbunden, till det facila priset av 50 riksdaler. Härligt, och högen med böcker att läsa bara växer och växer. Men jag är för tillfället helt uppslukad av "De besatta". Jag är ingen poesi-fan, så jag bara skummar dikterna, men resten är SÅ bra.

Nytt på filmfronten

Lagom till sommaren har en ny film som handlar om/utspelar sig i Grekland premiär (osäker på när här i Sverige). Det är Nia Vardalos från "My big fat greek wedding" som har gjort en ny film - "My life in ruins". Ännu en gång producerad av Tom Hanks. Undrar om killen gillar Grekland, han har ju även producerat Mamma Mia. Är den lika rolig som den förra så ska jag se den iallafall. Minst en gång. Opa!

lördag 11 april 2009

Glad Påsk!

Vilken härlig dag! Har cyklat till Ulriksdals slottscafé och fikat och därefter handlat blommor och krukor i trädgårdsbutiken. Det blev pelargoner och blommande lavendel. Åh, så härligt.

tisdag 7 april 2009

Äntligen!!

Efter mycket letande under lång tid har jag äntligen funnit den - "De besatta" av A.S. Byatt på svenska. Det är 1:a upplaga och jag är så glad att jag äntligen funnit den. Jag ska bita tag i den i påsk. Härligt! Under tiden läser jag A.S. Byatts "Anden i näktergalsögat".

måndag 6 april 2009

Påsklov

Måndag idag, men inte vanlig arbetsdag, jag har påsklov...hihi. Jepp, idag läser jag lite mail och sånt och drar sedan med barnen till Skansen. Årets första besök. Vädret är på topp och på Skansen är det påskmarknad och påskpyssel för barnen. Så, på med sköna Converse och solbrillor och så sticker vi. Ha en bra dag i vårsolen!

fredag 3 april 2009

Döm ej bok efter omslag...

Ibland går man på en nit, eller två. Igår var jag på Akademibokhandeln och handlade några reaböcker (de har 50% på reapriset nu). Så jag köpte tre kokböcker och två skönlitterära. Två av kokböckerna köpte jag utan att titta i dem, de var inplastade, stora med fina framsidor. 69:- styck och så 50% på det. Redan där borde jag anat ugglor i mossen, men nej då. Köpte dem, kom hem, bläddrade igenom och för varje sida steg besvikelsen. Vilka skitböcker - ursäkta min franska. Bilderna är trista och maten ser oaptitlig ut och jag undrade bara - vad är detta för skräp?? Det var som om några hemmakockar tagit några halvtaskiga recept och försökt modernisera och lägga upp maten lite "gourmé-aktigt" och det hela har slutat med platt fall. Nä, jag kan inte se vem som faktiskt kan bli inspirerad av dessa böcker. Så för guds skull, om ni vill ha en bok med recept på fin och god grekisk mat, köp då INTE denna bok.


Köp heller inte boken Medelhavets öar - Mediterrana delikatesser, den var lika trist den.

Så där slängde jag 69 kronor i sjön.

torsdag 2 april 2009

Satt och skrattade för mig själv igår medan jag läste Staffan Stolpes "I skuggan av en liten ouzo". Det är roligt att andra icke-greker har uppmärksammat hur det ofta fungerar "där nere". Jag har i och för sig lärt känna Grekland genom min grekiske make, men som ingift outsider uppfattar man saker lite annorlunda än vad kanske turister gör eller greker själva. Har några kapitel kvar att läsa, men kan redan nu iallafall rekommendera den.

När jag reser gillar jag att läsa böcker som utspelar sig på den plats jag är på/ska till. Det blir på något sätt en dubbel upplevelse. Här är några få tips:

Grekiska övärlden - Illusionisten av John Fowles
Casablanca och övriga Marocko - Kalifens hus, ett år i Casablanca av Tahir Shah
Istanbul - deckarserien om kommisarie Cetin Ikmen av Barbara Nadel
Barcelona - Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón
Toscana - Under the Tuscan sun av Frances Mayers

onsdag 1 april 2009

Usch och aj

Trots det fina vädret mår jag inget vidare. Har rejält ont i halsen & huvudet och resten av kroppen har träningsverk. Knaprar på Bafucin och dricker förkylningste (hittade i en hälsokostaffär i Hamburg under sportlovet - om det funkar vet jag inte än). Funderar på att gå hem och lägga mig. Men en avstickare till Ica måste jag göra för att hämta nya böckerna som jag beställt: "I skuggan av en liten ouzo" av Staffan Stolpe och "Grekiska : språket, kulturen, myterna" av Eva-Carin Gerö. Som en liten uppladdning inför sommarsemestern, som om det skulle behövas, jag längtar redan något oerhört.